Woongenootschap Bosrijk

Voor een leeg kavel in een bosrijke omgeving ontwierp Werkstatt in samenwerking met Happel Cornelisse Verhoeven Architecten vijftig woningen. Tegen de achtergrond van hoge verticale boomgroepen is ingezet op een horizontale geleding. De rug-aan-rug geschakelde woningen vormen tezamen vier sculpturale woongebouwen door het verspringende karakter van de samengestelde volumes. Door de woningen per tweetal uit elkaar te plaatsen, krijgt elke woning bovendien ook zicht naar de andere zijde. Dit is een doorwerking op het Papaverhof van Jan Wils, een project in opdracht van de Coöperatieve Woningvereeniging Tuinstadswijk Daal en Berg die zich met haar oprichting in 1917 ten doel stelde om woningen voor de middenstand te bouwen. 
Dit plan volgt de principes van het 'woongenootschap': een coöperatief financierings- en samenlevingsmodel, gebaseerd op een koop/huurconstructie welke betaalbare huurwoningen voor de middenklasse beoogd.

Credits:
Programma: 50 coöperatieve woningen in
Locatie: Bosrijk, Eindhoven
Tijdlijn: 2018, tender
Project team: Raoul Vleugels, Niels Groeneveld, i.s.m. Happel Cornelisse Verhoeven Architecten, Rotterdam