oerhuis.jpg
 

Oerhuis

Starterswoning in natuurlijke bouwmaterialen Het Oerhuis staat in Leende op grond van het Brabants Landschap, een van de ruim 1600 Natura 2000 gebieden. Wens achter de bouw: op een klein budget zelf een starterswoning realiseren volgens de Werkstattfilosofie: natuurlijke bouwmaterialen duurzaam toepassen.

Het huis heeft een klassieke vorm, een prefab houtskelet en is geïsoleerd met cellulosevlokken. Kozijnen en deuren van Oregon pine verkleuren naar oranjegeel in een langzaam vergrijzende gevel van Larikshout. De binnenmaterialen zoals leem, houten planken, staal en het constructiehout zijn zichtbaar aanwezig.

Ruimtelijk en energiezuinig Formaat, ritme en plaats van de ramen zijn vooral gekozen op de ervaring van ruimte door de bewoners. Maar ook om de warmte op het zuiden in de winter goed te gebruiken. Een groot raam geeft uitzicht op het bos en twee vides houden het qua formaat bescheiden huis licht en open.

  • Materialenpaspoort

    MATERIALEN

    Dak van binnen naar buiten

    • Berken multiplex
    • Regelwerk
    • Dampregulerende folie
    • Balkenlaag met cellulose isolatie
    • Houtvezelplaat
    • Waterkerende dampopen folie
    • Regelwerk
    • Stalen dakplaat

    Gevel van binnen naar buiten

    • Afwerklaag leem
    • Basislaag leem
    • Prefab leemplaat
    • OSB-plaat
    • Houtskelet met cellulose-isolatie
    • Houtvezelplaat
    • Regelwerk
    • Gevel van Larikshout

    Fundering

    • Vier onafhankelijke betonstroken
    • Houten beganegrondvloer




    KRINGLOOP

    Onveranderd opnieuw te gebruiken

    • Constructiehout
    • Glas

    Kan terug in de ecokringloop

    • Cellulose
    • Houtvezelisolatie
    • Leemstuc
    • Houten plaatmateriaal
    • Stucwerk

    Hoogwaardig te recyclen

    • Stalen dak
    • Koperinstallatie

    Laagwaardige reststroom

    • Overige installaties
    • Betonnen fundering

    Afval

    • Glasvezelwapening
    • Verpakkingsmateriaal




    INSTALLATIE

    • Warmtepompboiler
    • Twee Bekkasinen houtkachels
    • Electrische verwarming in de lemen wanden (2500W)

  • Credits

    Programma: woonhuis + BnB
    Locatie: Leende
    Tijdlijn: 2014 - 2017
    Project team: Raoul Vleugels, Niels Groeneveld

Media

Instagram